marți, 21 aprilie 2009

Cantare pascala

Sper ca v-ati tras sufletul dupa drob, oua, cozonaci si pascute si ca v-ati revenit in fire si ca mergeti in continuare cu metroul. Nu de alta, dar se pare ca e o idee buna sa ramai pe pozitia de calator cu metroul, ati vazut doar ce s-a intamplat aseara pe drumurile tarii aglomerate.
Saptamana trecuta am ratat un experiment la metrou facut de Alexandru Tomescu, cel mai tare violonist al nostru si singurul de fapt care canta pe un Stradvarius.
Omul, imbracat modest si cu sapca in cap, a cantat pe peron la Victoriei, pret de jumate de ora, timp in care a strans 328 ron. Geniala manifestare care demonstreaza ca nu suntem empatici doar cu cersetorii si batranii homelesi, ci si cu talente ascunse.
Textul integral mai jos.

Alexandru Tomescu, singurul muzician din Romania care canta pe o vioara Stradivarius, a realizat la sfarsitul saptamanii trecute un experiment inedit. Imbracat cu haine modeste, artistul a coborat in statia de metrou din Piata Victoriei si timp de o jumatate de ora a interpretat cateva dintre cele mai complexe piese clasice, create pentru vioara. Efectul muzicii de calitate asupra bucurestenilor care se aflau la o ora cu trafic de varf in statia de metrou a fost neasteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a intarzia la serviciu, doar pentru a asculta cateva acorduri din "recitalul" lui Tomescu si pentru a pune o bancnota in cutia asezata in fata interpretului. Muzicianul a strans de la calatori peste trei milioane de lei vechi, in cele treizeci de minute ale ineditului concert.

Experimentul in care a fost implicat violonistul roman a demonstrat ca publicul roman poate fi sensibilizat chiar si cu manifestari artistice considerate mai greu digerabile. Un demers similiar a avut loc, in urma cu doi ani, si intr-o statie de metrou din Washington. Celebrul violonist Joshua Bell a cantat 45 de minute, dar foarte putini trecatori si-au aratat generozitatea, artistul primind doar 32 de dolari.
Fragmente din recitalul sustinut de Alexandru Tomescu vor putea fi urmarite in aceasta seara incepand cu ora 18,50 pe TVR Cultural. De asemenea, reportajul video poate fi vizionat pe www.romanialibera.ro.

1 comentarii:

einstein1984 spunea...

In paris se fac concursuri pentru muzicienii care sa cante in metrou.