joi, 13 noiembrie 2008

Veniti de semnati petitia


Daca si voi va enervati cand va gasiti blocati de altii pe scarile rulante, semnati petitia de mai jos si veniti alaturi de noi sambata viitoare, la Unirii 2, iesire Hanul lui Manuc, sa le aratam BOILOR cum se circula corect. Petitia este aici.
Daca vreti sa ne sprijiniti, salvati poza cu bousorul si puneti-o pe blogurile voastre. Ne-ar folosi si emailuri cu poza si link-ul petitiei. LA ARME, CACI NE-A VENIT ORA! :)

30 comentarii:

Night Elf spunea...

Salvat, pus, dat mai departe.

Cristi spunea...

Sa traiti ! am incarcat ! :)

Diaan spunea...

mi se pare cam inutila treaba asta si in plus, termenul de Bou, ma irita la maximum. lucru care ma face sa spun ca aceasta campanie este o prostie.
este o mare problema aglomeratia de la metrou, dar haosul acela este rezultatul conceptiei pe care o au in general romanii.. de fapt conceptia pe care nu o au. ei nu isi dau seama ca fac parte dintr-un colectiv, dintr-un intreg. de aceea se fura, ca sa le fie lor bine, de aceea se imping, ca sa ajunga ei mai repede la destiantie. nu le pasa de ceilalti.
in concluzie, daca le arati tu pe udne se urca scarile rulante, nu iti vor multumi, pentru ca stiu deja asta. doar fiecare treapta indica asta. daca mai aud si ca sunt boi, din start nu te vor percepe asa cum probabil iti doresti tu. si in ultimul rand, cei care chiar au nevoie de educatie, sau cei mai multi dintre ei, nu au Internet si nici nu citesc bloguri.

Dedi spunea...

tocmai asta e ideea: OAMENII NU STIU CUM SE FOLOSESC SCARILE RULANTE. sau cel putin nu stiu ca daca ar respecta acele desene de pe scari, totul ar funciona foarte bine.
nici eu nu stiam. am fost in Paris si am ramas cu gura cascata cum se mergea la ore de varf. desigur, ca prima data m-am asezat confortabil pe partea stanga si m-am mirat talmb cum ma tot imping oameni care urcau. atunci mi-am dat seama ca metoda merge brici. vom veeda si noi peste cativa ani.

momentan, vom da un exemplu ca se poate, asa cum am vazut si eu la randu-mi in Paris.

Dedi spunea...

scuze, talamb am vrut sa scriu. :P

Diaan spunea...

in cativa ani, da, va fi civilizat si la noi. cand vor fi mai multe metrouri pe liniile existente. si mai multe linii, de fapt.
in prezent, aglomeratia dintre magistralele de la unirii, la orele de varf, nu va fi solutionata prin stationarea pe partea drapta a scarii rulante.

Night Elf spunea...

Dedi frate, eu te sustin. Si sa stii ca mai ne trebe alte campanii. Imediat ce terminam cu asta vreau sa-ti propun inca una. Eu mor cand vad toti idiotii si idioatele cand arunca pe jos cartelele folosite, imediat ce le scot din aparat. MOR ! Pe vreo doi i-am tras eu de maneca si le-am batut obrazul PERSONAL, dar sunt prea mic pt un razboi atat de mare. Clar, se impune inca o campanie! da stai sa terminam cu asta.

Anonim spunea...

Mi se pare una din cele mai ok actiuni pe care le poate sustine o grupare de cetateni, anume aceea de instigare la bun - simt! Te sustin (te-am pus si pe blog la mine) si voi veni la actiune.
djolty@yahoo.com
pentru ca vreau sa tin legatura cu astfel de oameni

Anonim spunea...

o aberatie ipocrita. printre cei care stau pe partea stanga a scarii rulante nu sunt doar nesimtiti, ci si oameni de la tara. unii dintre ei merg prima data cu metroul.

dar daca este rost de a o face pe desteptii, de ce nu.

nu cred ca ati inteles ceva din sensul traiului in comun. ii urasc pe nesimtiti, dar ii urasc si pe cei care cred in formalismul nesfarsit al lucrurilor.

ce diferenta este intre voi si babutele care cer locul in tramvai celor mai tineri, chiar daca uneori cei din urma sunt bolnavi?

Dedi spunea...

@dan
diferenta este ca noi indemnam la civilizatie, nu la mofturile varstei a treia.

de ce in alte tari functioneaza ce vrem noi sa facem?...acolo nu sunt oameni obositi, tzarani, sau aoameni care merg prima data cu metroul?...ca sa nu mai zic ca in marile orase europene sunt muuulti turisti...si totusi sistemul functioneaza.

daca voiam sa facem pe desteptii am fi postat comentarii istete pe bloguri, nu am fi investit atata energie intr-o campanie ca asta....si inca ceva...tinerii (care nu sunt bolnavi) ar trebui sa dea locul babutzelor din bun simt - in acelasi timp si babutzele, tot din bun, simt nu ar trebui sa ceara locul.

Cristian spunea...

@dan: mi se pare că desconsideri oamenii de la ţară; or fi mergând ei prima oară cu metroul dar omul de la ţară - sau de la oraş, omul simplu, omul ca animal social, indiferent de alte subcategorisiri posibile - îşi dă seama că stă în drum, că blochează o trecere.

şi asta tot o obişnuinţă este - dar nu se leagă de experienţa mersului cu scara rulantă de la metrou ci de obişnuinţa de a îi respecta pe cei din jur nu din vreo obligaţie sau pe motiv de status social ci, dacă nu din motive de educaţie, măcar în speranţa reciprocităţii.

asta, aşa, la o primă strigare!

Cristian spunea...

@ organizatori: să nu vă puie dracu' să vă gândiţi la un spot tv de awareness că din câte am observat în timpul din urmă, instigarea la bun simţ e interzisă de CNA şi mai urmează ca viitorul Legislativ să o includă şi în codul penal! :D

Delia spunea...

@cristian: buna ideea cu spotul, ar fi ceva sa generam o revolta si sa reusim sa ni-i punem si pe cei de la CNA in cap:))! deocamdata inca mai asteptam niste aprobari, ramane de vazut ce si cum putem organiza. dar nu ne lasam! cat despre cei de la tara, am un feeling ca-s mult mai bine crescuti si mai adaptati decat Boii oraseni care dormiteaza pe scara rulanta. dar e doar un feeling:)!

Cristian spunea...

În numele tuturor cornutelor de mare tonaj din lume: rogu'vă, nu le mai desconsideraţi! Au şi ele o demnitate, nu se cade să le puneţi la grămadă cu toţi mitocanii!
Da? :D

Delia spunea...

disclaimer: in aceasta campanie nu s-a facut si nici nu se va face niciun test pe animale. niciun animal nu a fost pus in pericol iar intamplarile au mereu un iz de pamplet!:)

Anonim spunea...

@cristian

- tu crezi ce crezi, dar eu am mers cu bunica mea de la tara si nici nu stia sa puna piciorul pe banda rulanta. mi s-ar parea umilitor si nedrept sa vina niste 'justitiari' sa ii bata obrazul.

- si daca ati acorda mai mult timp observatiei, ati putea fi mai onesti. ati stat vreodata sa va uitati zece minute la oamenii care urca si coboara pe scarile de la statia de metrou Gara de Nord? incercati, este util.

Anonim spunea...

@ dedi: in alte tari? te inseli, depinde de tara.

ideea ca investitia de energie este singura legitimitate de care cineva are nevoie, este o idee fascista

Anonim spunea...

@Cristian

eu nu va fac proces de intentie. de fapt nici nu ma intereseaza cine sunteti, am reactionat doar la un link si un text.

eu cred ca aceasta este o cauza minora, promovata intr-un stil nociv.

cauza minora pentru ca atitudinea celor care folosesc scara rulanta este de multe ori irelevanta.

uneori este bine sa stationezi pe partea stanga, iar cand asta ii deranjeaza pe ceilalti, cel mai adesea este vorba nu de nesimtire, ci de necunoastere si neatentie.

promovarea este nociva pentrjavascript:void(0)
Publicaţi-vă comentariulu ca va grabiti sa puneti etichete. daca un nene merge pe contrasens cu viteza puteti sa ii spuneti bou, dar nu va legati de oameni ca sa va simtiti voi bine.

Anonim spunea...

evident, puteti spune ca sunt comentariile unui trol si sa va vedeti de treaba voastra. la urma urmei, nu asa se intampla mereu in romania, cineva incearca sa faca ceva si ceilalti ii pun piedici si il trag inapoi?

fie asa, eu va urez succes. imi doresc sa reusiti, fara venin si etichete.

bafta

Delia spunea...

@dan: este foarte interesant si in acelasi timp derutant ce zici tu aici. nimeni nu vb aici despre venin, reactii amare, razboi, etichete sau frecat duda cu campanii ca sa ne mai treaca timpul. si nici nu asteptam numai urale si lauri pentru ce vom incerca sa facem. ideea este ca nu ne adresam unei "nise" de batrani sau oameni de la tara. ne-am pus in cap sa miscam o rotita, nu sa schimbam lumea. nu inteleg totusi reactiile de genul asta la incercari marunte. daca vrei sa ne ajuti,primim; dc nu, primim si asta.

Cristian spunea...

@dan: nu există "cauze minore" şi "probleme globale". dacă luăm astfel lucrurile, nu am mai fi o comunitate ci o turmă de indivizi care se mişcă după măgar.
La Moscova, o voce din tavan ţipă "maladioj celavek, nu sta pe stânga". Dacă administraţia metroului nu s'a trezit/sesizat singură, poate înţelege altfel.
Pe de altă parte, bunica ta e o excepţie; una, două bunici, hai, o sută de bunici de sex feminin pe zi, plus o sută de bunici bărbăteşti. Dar grosul?

Şi bunica e cea care, după ce te dai la o parte să treacă salvarea, se bagă, imediat, în fundul ei, să depăşească întreaga coloană de proşti. Nu'i aşe?

Cristian spunea...

ok, tre'să fac o adnotare, să nuanţez:
cei care se bagă în fundul salvării şi depăşesc mitocăneşte coloana chiar sunt mitocani.
dar mai sunt cei care blochează intersecţia, cei care se opresc în gura unei ieşiri de pe o laterală - stradă, parcare, garaj - deşi nu au unde înainta.
Oamenii ăştia sunt nepăsători, ignoranţi, nu le pasă de ce se petrece în jurul lor - stau undeva la limita nesimţirii dar e vorba de absenţa unei spirit civic, în primul rând, conştientizarea spaţiului public; înţelegi? aceia sunt oamenii care blochează scara rulantă. nu bunica ta!

Delia spunea...

public tinta: ignorantii, lenesii, mitocanii. lasati bunicile in pace! ele merg cu RATB-ul.
multumim, cristian!

Anonim spunea...

bunica mea nu se baga in fundul salvarii, dar nu am garantia ca nu ar face asta. chiar daca este un om minunat si a ajutat foarte multi oameni.

nu mai vreau sa tin lectii :) sa stiti ca nici eu nu am mila si intelegere pentru cocalarii tineri, nascuti si crescuti la oras, care isi baga picioarele in vietile si drepturile celorlalti. de aceea mi-este teama de multe ori ca din prea multa ura fata de ei sa nu ajung la fel.

Anonim spunea...

:) si ce faceti cu zapacitii, acei indivizi fara de care societatea ar fi mult mai saraca?

---

revenind la subiect. lipsa deprinderilor urbane, caci despre asta este vorba, ma supara si pe mine si, dupa puterile mele, incerc sa fac si eu ceva, din cand in cand.

doar ca regulile au si ele gradul lor de flexibilitate, unele mi se par de ne-negociat -mersul pe contrasen, altele depinde de situatie-stationarea pe partea stanga a scarii rulante.

pentru ca regulile au la baza o ratiune pur practica. este bine sa dai locul unei babute pentru ca ea s-ar putea sa aiba nevoie mai mare de el. stai pe dreapta pe scara sa urce altii, te dai la o parte cand coboara oameni din autobuz ca ei sa poata trece etc.

in unele situatii ratiunea din spatele regulii dispare. daca babuta vrea locul tau desi este liber unul in fata, daca pe scara rulanta nu este nimeni, sau nimeni nu vrea sa urce, daca autobuzul e gol, atunci regula dispare.

Anonim spunea...

am fost cam sacaitor, asa ca nu va mai tin mult.

romanii, inclusiv eu, nu au exercitiul indoielii. vad foarte putini oameni care au rezerve in privinta propriei persoane sau actiunilor proprii.

daca reusiti sa ii faceti pe bucuresteni sa capete acele deprinderi urbane despre care vorbeam si daca faceti asta intr-un mod sanatos, atunci chiar ca veti schimba ceva. foarte mult. si daca voi putea, va voi ajuta si eu si multi altii, invizibil.

---

doleante: pe mine ma supara cel mai tare si mai tare marlanii care stau buluc la usile metroului, de nu poti iesi din vagon. poate faceti ceva :)

---

Multumesc pentru raspunsuri,
Dan

Dedi spunea...

da, dan, cam ai dreptate (desi regulilie sunt reguli). nu putem spune ca a nu stationa pe stanga e regula de aur pe care trebie sa o respectam in orice situatie...dar macar sa fie cunoscuta si respectata atunci cand se poate.

urmaresc fenomenul "scarilor rulante" atent de multa vreme si am observat ca nu babutzele blocheaza...ci baEtii cu burti, cuplurile prea inamorate casa nu se tina de mana si, in general, oamenii "visatori" ( a se citi nepasatori)

Gogu Steriade spunea...

Cum o sa rezolvati aceasta problema la Victoriei 1? Dimineata cand ajung acolo e nebunie mare. Daca ajung ambele metrouri in statie in acelasi timp (de la Gara de Nord si de la Stefan cel Mare) e si mai mare deranjul. Eu prefer sa stau pe scara rulanta nu sa merg (din cate stiu asta a fost scopul pentru care a fost creata) si sunt convins ca majoritatea oamenilor prefera acelasi lucru. Daca am aplica regula voastra inseamna ca as astepta la rand sa stau pe partea dreapta vreo 15 minute. De ce nu folosesc, cei care se grabesc, scarile normale? Mai bine faceti campanie pentru a invata oamenii sa se spele inainte de a pleca de acasa, sa isi tina gentile in mana nu pe spate, sa se uite pe unde calca, sa nu mai arunce gunoiul pe unde le vine .... si cate si mai cate.

mihneasimian spunea...

Felicit initiativa!
As sterge comentariile contradictorii de mai sus; la vorbit si criticat ne pricepem foarte mult, mai putin la actionat.

Desi e nimeni responsabil sa raspunda, celor de sus, nu pot sa nu o fac - metoda stationarii pe dreapta fluidizeaza cel mai bine traficul. "Grabitii" vor evacua cel mai repede scara si nu o vor ocupa nici pe cea fixa. De fapt cel mai bine s-ar fluidiza daca toti ar merge - indiferent pe ce tip de scara. Asa ca sa lasam pe cei care vor sa fuga, sa fuga. Fiindca fuga lor lasa un loc liber in spate.

Radu, un cetatean care crede ca se poate dobandi un comportament civilizat spunea...

Da, FELICITARI. oamenii ar trebui sa invete cum se foloseste civilizat banda rulanta si, in general, cum te comporti in spatiul public de la metrou. Campania ar trebui sa fie asumata chiar de Metrorex (care ar trebui sa mai ia de asemenea cateva masuri altfel usor de implementat pentru a face viata la metrou mai usoara - dar sincer cred ca aspectul asta nu ii intereseaza, cata vreme ies pe profit)

@DAN si alti "necredinciosi": este pagubos sa investesti energie in critica unei initiative civice, indiferent daca tu crezi ca efectul nu va fi spectaculos. tocmai genul asta de atitudine este periculos: cel in care tu stai cu mainile in san cand vezi pe cineva ca incearca sa fac un lucru bun si spui moralizator si cu aer superior: Nu o sa mearga, pentru ca pe mine nu ma impresionezi! Sfatul meu: daca nu esti in stare sa contibui cu ceva util, taci convingator! Si nu uita sa stationezi pe partea dreapta si sa mergi pe stanga!